Vína Nuragus

Charakteristika odrůdy vinné révy

Nuragus je dodnes na Sardinii nejpěstovanější bílou odrůdou, byť v posledních letech dochází k postupnému zmenšování rozlohy. Pěstování této odrůdy je soustředěné především v provinciích Cagliari a Oristano, kde se rozkládá na ploše zhruba 3.300 hektarů. Její starobylý původ ji řadí mezi nejstarší odrůdy, které byly na Sardinii přivezeny, tato byla s velkou pravděpodobností přivezena fénickými námořníky, zakladateli starověkého města Nora, jehož trosky jsou stále vidět na pobřeží jihozápadně od Cagliari. Značné rozšíření této odrůdy v minulých letech bylo dáno její odolností, přizpůsobivostí jakémukoli typu půdy a především opravdu štědrými výnosy.

Z hroznů Nuragus se získává víno se středním obsahem alkoholu, jemné slámově žluté barvy, občas s lehkými zelenkavými nádechy, s vůní po bílých květech, zeleném jablku a s jemnými citrusovými tóny, chuť je plná, na patře příjemně svěží. Označení Denominazione di Origine Controllata (DOC) Nuragus di Cagliari od roku 1975.

DOC NURAGUS DI CAGLIARI

Odrůda Nuragus min. 85%, max. 15% jiných odrůd s bílými bobulemi, nearomatických, vhodných pro pěstování v oblasti Sardinie
Oblast výroby Oblast provincií Cagliari a Campidano di Oristano
Výnos v hroznech Max. 20 t/ha
Výnos ve víně Max. 70%
Obsah alkoholu Min. 10,5°
Typologie Suché (i perlivé), Polosladké (i perlivé)