Vína Monica di Sardegna

Charakteristika odrůdy vinné révy

Monica je jednou z nejstarších odrůd, které byly na Sardinii dovezeny. Nachází se v různé míře na celém území ostrova, kde zabírá celkovou rozlohu zhruba 3.000 hektarů. Nejrozšířenější hypotéza původu této odrůdy říká, že byla zavlečena na Sardinii kolem XI století kamaldulskými mnichy, od nichž má také odvozený název, který se používá nejčastěji. Další teorie datuje její přivezení do období španělské nadvlády – odrůda je také v některých oblastech ostrova nazývána “Monica di Spagna”/španělská/ nebo “Uva Mora”/maurské hrozny/. Odrůda dosahuje nejlepších kvalit ve středně hlubokých vápenitých půdách, v mírných kopcovitých oblastech, dostatečně vystavených slunci.

Ve víně získaném výhradně z hroznů Monica najdeme svěží vůni ostružin a třešní, zavařeniny z červených plodů a jemného koření, často doprovázeného nádechem sladkých mandlí. Na patře je příjemně hřejivé a hebké.

Z odrůdy Monica se získávají dva druhy DOC: Monica di Sardegna a Monica di Cagliari, která se v současné době téměř nepoužívá. Ve směsi s Bovale sardo a Cannonau tvoří víno s označením DOC Mandrolisai.

DOC MONICA DI SARDEGNA

Odrůda Monica min. 85%, max. 15% jiných odrůd s modrými bobulemi, nearomatických, vhodných pro pěstování v oblasti Sardinie
Oblast výroby Celé území Sardinie
Výnos v hroznech Max. 15 t/ha
Výnos ve víně Max. 70%
Typologie a obsah alkoholu Suché (min. 11,0°); Polosladké (min. 11,0°);
Šumivé (min. 11,0°); Superiore (min. 12,5°)
Zrání 1 rok u typu Superiore