Vína Cannonau

Charakteristika odrůdy vinné révy

Cannonau je červené víno, které možná více než kterékoli jiné okamžitě připomene Sardinii, její starobylé tradice a vstřícnou pohostinnost.

Pěstování této odrůdy je rozšířené po celém ostrově, ale nejlépe se jí daří spíše ve vnitrozemských oblastech. Její původ není s jistotou známý, nicméně na základě stále probíhajících nejnovějších studií, které dokládají existenci vinařské činnosti na Sardinii už od nuragských dob, můžeme předpokládat, že tato odrůda se na Sardinii vyskytovala už v době španělské nadvlády, kam se datuje její přivezení. Cannonau zabírá třicet procent celkového území osázeného vinicemi na Sardinii, tedy rozkládá se celkem na zhruba 7.500 hektarech půdy, soustředěných přes 70% v provincii Nuoro. Hroznové hektarové výnosy nejsou nikdy příliš vysoké, dosahují v průměru 8 tun na hektar.

Víno se vyznačuje typickou jemností, chuť a vůně se liší podle oblasti; vyznačuje se dobrou strukturou a vonnými a chuťovými vlastnostmi, které připomínají různé podoby čerstvých červených květů nebo plodů, přecházejících do zralejších tónů zavařeniny a teplých kořeněných nádechů u typu Riserva nebo Likérové.

Označení Denominazione di Origine Controllata má jako Cannonau di Sardegna.

DOC CANNONAU DI SARDEGNA

Odrůda Cannonau min. 90%, max. 10% jiných odrůd s modrými bobulemi, vhodných pro pěstování v oblasti Sardinie
Oblast výroby Celé území – oblast Sardinie
Podoznačení Oliena nebo Nepente di Oliena; Capo Ferrato; Jerzu
Výnos v hroznech Max. 11 t/ha
Výnos ve víně Max. 70%
Typologie a obsah alkoholu Růžové (min.12,5°); Červené (min. 12,5°) Riserva (min.13,0°);
Suché likérové (min. 18,0°) Sladké likérové (min. 16,0°)
Zrání Min. 2 roky, z nichž u typu Riserva musí alespoň 6 měsíců zrát v dubových nebo kaštanových sudech a u typu Likérové min. 1 rok, z toho alespoň 6 měsíců v sudech