Vermentino di Sardegna

Charakteristika odrůdy vinné révy

Pro tuto odrůdu, která je spolu s odrůdou Cannonau nejtypičtějším představitelem vinařské produkce tohoto kraje, je Sardinie rozhodně ideální zemí. Odrůda Vermentino se na Sardinii dostala přes Korsiku na konci 19. století a z žulových půd oblasti zvané Gallura, kde našla své ideální prostředí, se pak rozšířila po celém ostrově, kde v současné době zabírá rozlohu zhruba 2.800 hektarů.

Vermentino pěstované na Sardinii dává víno osobitého charakteru, jaké nemá srovnání s žádnými italskými ani zahraničními víny, která nesou stejné jméno. Jeho výskyt na celém území ostrova a pěstování v různých podmínkách způsobuje, že hotová vína kromě kvalitativních a typových vlastností charakteristických pro tuto odrůdu vykazují i vysokou míru osobitosti a jedinečnosti, která odráží jednotlivé oblasti výroby. Za posledních patnáct let Vermentino zaznamenalo trvalý a silný prodejní vzestup a je mezi zákazníky stále žádanější. Odrůda Vermentino se dnes používá na výrobu vína DOCG “Vermentino di Gallura” a DOC “Vermentino di Sardegna” a “ Alghero Vermentino frizzante”/perlivé/.

Vermentino z oblasti Gallura je charakteristické sytou slámově žlutou barvou se zlatými odlesky, výraznou vytříbenou vůní zralého ovoce s bílou dužinou, jalovce a vonných bylinek. V ústech je plné a jemné se svěží kyselinkou, v závěru hřejivé minerální tóny.

DOC VERMENTINO DI SARDEGNA

Odrůda Vermentino min. 85%, max. 15% jiných odrůd s bílými bobulemi, nearomatických, vhodných pro pěstování v oblasti Sardinie
Oblast výroby Celé území-oblast Sardinie
Výnos v hroznech Max. 20 t/ha
Výnos ve víně Max. 65%
Obsah alkoholu Min. 10,5°; min.11,0° u šumivého vína
Typologie Suché, Polosladké, Šumivé