Vermentino di Gallura ze Sardinie

Charakteristika odrůdy vinné révy

Pro tuto odrůdu, která je spolu s odrůdou Cannonau nejtypičtějším představitelem vinařské produkce tohoto kraje, je Sardinie rozhodně ideální zemí. Odrůda Vermentino se na Sardinii dostala přes Korsiku na konci 19. století a z žulových půd oblasti zvané Gallura, kde našla své ideální prostředí, se pak rozšířila po celém ostrově, kde v současné době zabírá rozlohu zhruba 2.800 hektarů.

Vermentino pěstované na Sardinii dává víno osobitého charakteru, jaké nemá srovnání s žádnými italskými ani zahraničními víny, která nesou stejné jméno. Jeho výskyt na celém území ostrova a pěstování v různých podmínkách způsobuje, že hotová vína kromě kvalitativních a typových vlastností charakteristických pro tuto odrůdu vykazují i vysokou míru osobitosti a jedinečnosti, která odráží jednotlivé oblasti výroby. Za posledních patnáct let Vermentino zaznamenalo trvalý a silný prodejní vzestup a je mezi zákazníky stále žádanější. Odrůda Vermentino se dnes používá na výrobu vína DOCG “Vermentino di Gallura” a DOC “Vermentino di Sardegna” a “ Alghero Vermentino frizzante”/perlivé/.

Vermentino z oblasti Gallura je charakteristické sytou slámově žlutou barvou
se zlatými odlesky, výraznou vytříbenou vůní zralého ovoce s bílou dužinou,
jalovce a vonných bylinek. V ústech je plné a jemné se svěží kyselinkou,
v závěru hřejivé minerální tóny.

DOCG VERMENTINO DI GALLURA

Odrůda Vermentino min. 95%, max. 5% jiných odrůd s bílými bobulemi,
nearomatických, vhodných pro pěstování v oblasti Sardinie
Oblast výroby Celé území zeměpisně označované jako “Gallura”
Výnos v hroznech Max. 10 t/ha, max. 9 t/ha u typu Superiore
Výnos ve víně Max. 70%
Obsah alkoholu Min. 11,0°; min.12,0° u typu Superiore
Typologie Superiore